Υπογονιμότητα χαρακτηρίζεται η κατάσταση κατά την οποία δεν μπορεί να επιτευχθεί κύηση μετά από 1 χρόνο ελεύθερων επαφών, οπότε η γυναίκα αρχικά, θα πρέπει να επισκεφθεί τον Γυναικολόγο για διερεύνηση των αιτίων που μπορεί να την προκαλούν. Ειδικότερα για τις γυναίκες άνω των 35 ετών, ο χρόνος ελέγχου των αιτίων υπογονιμότητας μειώνεται στους 6 μήνες, ώστε να επιταχυνθούν οι διαδικασίες διερεύνησης και επίτευξης κύησης.
Η υπογονιμότητα επηρεάζει περίπου το 20% των ζευγαριών που προσπαθούν να τεκνοποιήσουν. Μπορεί να οφείλεται σε προβλήματα της γυναίκας, σε προβλήματα του άνδρα, ή και των δύο. Σε ένα ποσοστό υπογόνιμων ζευγαριών δεν μπορεί να βρεθεί συγκεκριμένο αίτιο, παρ΄ όλες τις εξετάσεις διερεύνησης.
Ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος Δρ. Αραμπατζής Αναστάσιος, μετεκπαιδευθείς στην Ενδοκρινολογία της Αναπαραγωγής και στη διερεύνηση της γυναικείας και ανδρικής υπογονιμότητας , εφαρμόζει ειδικά πρωτόκολλα διερεύνησης τόσο της γυναικείας όσο και της ανδρικής υπογονιμότητας.
Εξετάσεις για τη γυναικεία υπογονιμότητα
Υπάρχουν διάφορες εξετάσεις που μπορούν να γίνουν για να διερευνηθεί η γυναικεία υπογονιμότητα. Ο τύπος και η έκταση των εξετάσεων που θα γίνουν θα εξαρτηθούν από το ατομικό ιστορικό και την κατάσταση κάθε γυναίκας.
Εκτός από το ιστορικό και την κλινική εξέταση που θα διενεργήσει αρχικά ο Δρ. Αραμπατζής, θα διενεργήσει υπερηχογράφημα στο Ιατρείο για τον έλεγχο της μήτρας, των ωοθηκών και των ωοθυλακίων.
Επειδή υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη γυναικεία γονιμότητα, όπως η ηλικία, η παχυσαρκία ή η λιποβαρία, το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ, το χρόνιο στρές και η χρήση ναρκωτικών, ο Ιατρός θα δώσει συγκεκριμένες οδηγίες κατά περίπτωση.
Άλλες αιματολογικές εξετάσεις:
- FSH, LH και οιστραδιόλη: Αυτές οι ορμόνες ελέγχουν την ωορρηξία και την ανάπτυξη των ωοθυλακίων.
- Προγεστερόνη: Αυτή η ορμόνη βοηθά στην προετοιμασία της μήτρας για την εμφύτευση.
- Προλακτίνη: Αυτή η ορμόνη μπορεί να επηρεάσει την ωορρηξία.
- Αντιμυλλέρια ορμόνη (AMH): Αυτή η ορμόνη δίνει μια εκτίμηση του αποθέματος ωαρίων στις ωοθήκες.
- Θυρεοειδικές ορμόνες που επηρεάζουν τη γονιμότητα.
Επίσης διενεργούνται εξετάσεις:
- Τεστ ωορρηξίας: Αυτά τα τεστ μπορούν να βοηθήσουν στον προσδιορισμό του πότε μια γυναίκα έχει ωορρηξία.
- Ανάλυση σπέρματος για διερεύνηση της γονιμότητας του συντρόφου
- Γενετικές εξετάσεις: Μπορεί να γίνουν για να ελεγχθούν για χρωμοσωμικές ανωμαλίες ή άλλες γενετικές καταστάσεις που μπορεί να επηρεάσουν τη γονιμότητα.
Άλλες διαγνωστικές εξετάσεις πιο επεμβατικές:
- Υστεροσαλπιγγογραφία: Αυτή η εξέταση ακτίνων Χ ελέγχει αν οι σάλπιγγες είναι ανοιχτές.
- Υπερηχογραφική Υστεροσαλπιγγογραφία με αφρό (HyFoSy)
- Διαγνωστική λαπαροσκόπηση σε Κλινική ώστε ο Γυναικολόγος να ελέγξει εκ των έσω, τα γυναικεία όργανα.
- Υστεροσκόπηση για τον έλεγχο του εσωτερικού της μήτρας.
Αναλόγως των αποτελεσμάτων των εξετάσεων και των δύο συντρόφων, ο Δρ. Αραμπατζής Αναστάσιος, θα δώσει σαφείς κατευθύνσεις για τον τρόπο αντιμετώπισης των προβλημάτων που προκαλούν την υπογονιμότητα.
Θεραπείες για την Υπογονιμότητα
Υπάρχουν διάφορες θεραπείες για την υπογονιμότητα, ανάλογα με την αιτία της. Τέτοιες είναι:
- Φαρμακευτική αγωγή για την διέγερση της ωοθηκικής λειτουργίας και την παραγωγή περισσότερων ωαρίων, ή για την πρόκληση ωορρηξίας, ή για την πάχυνση του ενδομητρίου της μήτρας, ή για την ωρίμανση των ωαρίων και την πρόκληση ωορρηξίας.
- Χειρουργική επέμβαση στις σάλπιγγες εάν υπάρχει στένωση, για αφαίρεση ινομυωμάτων, για την αποκατάσταση προβλημάτων στις ωοθήκες ή τις σάλπιγγες.
Με μοναδικό κριτήριο την ελάχιστη δυνατή καταπόνηση του ζεύγους και την ταχύτερη δυνατή επίτευξη κύησης, ο Δρ. Αραμπατζής επίσης, εφαρμόζει κατά περίπτωση: