Οι πολύποδες του ενδομητρίου είναι υπερπλασίες ή όγκοι που συνδέονται με το εσωτερικό τοίχωμα της μήτρας μέσω μικρού μίσχου και εκτείνονται μέσα στην κοιλότητα της μήτρας και στον τράχηλο της μήτρας.
Δημιουργούνται από την υπερανάπτυξη των κυττάρων στο ενδομήτριο, δηλαδή της επιφάνειας που καλύπτει το εσωτερικό της μήτρας. Το μέγεθός τους ποικίλει από μερικά χιλιοστά έως αρκετά εκατοστά.
Οι πολύποδες στις περισσότερες περιπτώσεις είναι καλοήθεις, αλλά ένα μικρό ποσοστό μπορεί να αποτελεί προκαρκινική αλλοίωση, η οποία εάν δεν αφαιρεθεί, μπορεί τελικά να μετατραπεί σε καρκίνο.
Εμφανίζονται σε οποιαδήποτε ηλικία και πιο συχνά, στις γυναίκες που έχουν διαταραχές περιόδου.
Οι παράγοντες σχηματισμοί των πολυπόδων ενδομητρίου δεν είναι σαφείς. Ωστόσο, τα υψηλά επίπεδα οιστρογόνων και τα χαμηλά επίπεδα προγεστερόνης μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο εμφάνισής. Ρόλο παίζει και το ιστορικό κληρονομικότητας, η παχυσαρκία. Η υπέρταση, ο σακχαρώδης διαβήτης και ψυχολογικοί παράγοντες όπως το στρές που αυξάνουν τα επίπεδα οιστρογόνων στο σώμα.
Συμπτώματα του πολύποδα ενδομητρίου
- Βαριά αιμορραγία και μεγαλύτερης διάρκειας αιμορραγία κατά τη διάρκεια της περιόδου ή και μεταξύ δύο κύκλων περιόδου.
- Αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση
- Πόνο ή αίσθημα βάρους στην πύελο, ειδικά κατά την περίοδο.
- Δυσκολία επίτευξης εγκυμοσύνης εάν υπάρχουν πολύποδες.
Διάγνωση του πολύποδα ενδομητρίου
Αναφέροντας τα παραπάνω συμπτώματα ή κατά τον προληπτικό γυναικολογικό έλεγχο, ο Ιατρός θα λάβει ιστορικό και θα διενεργήσει υπερηχογράφημα στη μέση του κύκλου για την απεικόνιση του εσωτερικού της μήτρας όπου εάν υπάρχουν πολύποδες, θα τους εντοπίσει.
Επειδή ο πολύποδας είναι καλοήθης όγκος με χαρακτηριστική εικόνα, η θεραπεία εξαρτάται από το μέγεθος, τον αριθμό και τα συμπτώματα που προκαλεί ο ένας ή οι περισσότεροι.
Αναλόγως των χαρακτηριστικών των πολυπόδων, ο Δρ. Αναστάσιος Αραμπατζής, με πολύ μεγάλη εμπειρία στην παθολογία του ενδομητρίου, θα συστήσει επεμβατική υστεροσκόπηση. Ιδιαίτερα εάν πρέπει να αυξηθούν οι πιθανότητες κύησης και ο πολύποδας εμποδίζει την εμφύτευση του εμβρύου. Η αφαίρεση των πολυπόδων αυξάνει έως και 85% την πιθανότητα εγκυμοσύνης σε υπογόνιμες γυναίκες και γι αυτό συστήνεται στην αναπαραγωγική ηλικία.
Η επέμβαση γίνεται στο Ιατρείο με υστεροσκόπηση και τοπική αναισθησία. Το υστεροσκόπιο εισάγεται μέσω του κόλπου και του τραχήλου στη μήτρα και με πλήρη ορατότητα του πολύποδα ο ιατρός, τον αφαιρεί με μια ειδική λαβίδα.