Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών

Το 10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας, αντιμετωπίζουν Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών. Κυριότερα συμπτώματα του Συνδρόμου Πολυκυστικών Ωοθηκών είναι οι διαταραχές της περιόδου (κυρίως ακανόνιστη ή αμηνόρροια) και αυξημένα επίπεδα ανδρογόνων.

Το Σύνδρομο διαγιγνώσκεται είτε από  τα αποτελέσματα εξετάσεων αίματος που δείχνουν διαταραχές έκκρισης ορμονών, είτε κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο των ωοθηκών από τον Γυναικολόγο.

Αυτό που απασχολεί περισσότερο μία γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας με σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι εάν θα μπορέσει να μείνει έγκυος. Ναι, θα μπορέσει, αλλά ίσως να είναι πιο δύσκολο από ό,τι για τις άλλες γυναίκες, διότι:

Αιτίες που προκαλούν το Σύνδρομο

Θεωρείται ότι οφείλεται σε συνδυασμό γενετικής προδιάθεσης, παραγόντων  όπως η παχυσαρκία και η αντίσταση στην ινσουλίνη και περιβαλλοντικών παραγόντων.  

Ο Γυναικολόγος Δρ. Αναστάσιος Αραμπατζής ο οποίος έχει ασχοληθεί με στην Ενδοκρινολογία της Αναπαραγωγής στις Η.Π.Α (Πανεπιστήμιο Έμμορυ, Ατλάντα), προτείνει θεραπείες για τη διαχείριση των συμπτωμάτων και την πρόληψη των επιπλοκών, ώστε οι γυναίκες με Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών να βοηθηθούν να μείνουν έγκυες: Με εξειδικευμένες εξετάσεις και φάρμακα όπως η κλομιφένη ή η λετροζόλη και οι γοναδοτροπίνες, που μπορούν να βοηθήσουν στην πρόκληση ωορρηξίας. 

Συστήνει επίσης αλλαγές στον τρόπο ζωής όπως απώλεια βάρους, υγιεινή διατροφή, τακτική άσκηση και διαχείριση του άγχους, που μπορούν να βελτιώσουν την ωορρηξία και τη γονιμότητα.

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η χειρουργική επέμβαση στις ωοθήκες μπορεί να είναι μια επιλογή για τη βελτίωση της ορμονικής ισορροπίας.

Σε ορισμένες περιπτώσεις, μπορεί να χρειαστεί εξωσωματική γονιμοποίηση (IVF) για την επίτευξη κύησης.

Δρ. Αραμπατζής Αναστάσιος