Εξωμήτρια ή έκτοπη κύηση, ονομάζεται η κατάσταση όπου το γονιμοποιημένο ωάριο εμφυτεύεται σε λάθος σημείο, δηλαδή έξω από τη μήτρα. Συνήθως εμφυτεύεται σε μία από τις σάλπιγγες που αποτελούν τις οδούς διέλευσης του ωαρίου προς τη μήτρα.
Αυτή η κύηση δεν μπορεί να εξελιχθεί σε κανονική κύηση ενώ μπορεί να προκαλέσει σοβαρές έως και απειλητικές για τη ζωή της γυναίκας επιπλοκές. Τέτοιες είναι η ρήξη της σάλπιγγας και η εσωτερική αιμορραγία.
Οι παράγοντες που αυξάνουν τον κίνδυνο για εξωμήτρια κύηση, είναι μία προηγηθείσα εξωμήτρια κύηση, μία φλεγμονή (από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα) στις σάλπιγγες που προκάλεσαν στένωση και δυσκολεύουν τη διέλευση του ωαρίου, προηγούμενες επεμβάσεις στις σάλπιγγες που προκάλεσαν ουλές ή στένωση, η ύπαρξη ενδομητρίωσης, κ.α
Τι πρέπει να ανησυχήσει τη γυναίκα
Εάν μία γυναίκα έχει τα παρακάτω, πρέπει να επισκεφθεί Γυναικολόγο:
- Καθυστέρηση εμμήνου ρύσεως χωρίς να διαγνωστεί υπερηχογραφικά η κύηση
- Υπάρχει διάγνωση κύησης με test εγκυμοσύνης ή με εξέταση αίματος Β- χοριακής γονιδοτροπίνης
- Νοιώθει έντονο πόνο στη μία πλευρά της λεκάνης που μπορεί να φτάνει μέχρι τον ώμο ή τον μηρό
- Εμφανίζει ελαφρές κηλίδες αίματος
Εάν νιώσει ζάλη ή λιποθυμία (λόγω πτώσης της πίεσης διότι υπάρχει εσωτερική αιμορραγία από ρήξη της σάλπιγγας) τότε πρέπει να επισκεφθεί επειγόντως τον Γυναικολόγο της ή το νοσοκομείο.
Διάγνωση της εξωμήτριας κύησης
Ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος θα λάβει λεπτομερές ιστορικό, θα κάνει ψηλάφηση του σώματος, κολπικό ή και κοιλιακό υπερηχογράφημα στο οποίο εάν εντοπιστεί η ύπαρξη υγρού στην κοιλιακή χώρα ή μάζα στην περιοχή της σάλπιγγας, τότε προκύπτει πιθανή εξωμήτρια κύηση.
Η εξέταση συμπληρώνεται με την τιμή της β-χοριακής γοναδοτροπίνης η οποία συναξιολογείται με το ιστορικό και την κλινική εικόνα.
Θεραπεία της εξωμήτριας κύησης
Στις περιπτώσεις όπου:
- Δεν συντρέχει κίνδυνος ρήξης της σάλπιγγας και αιμορραγίας
- Η διάγνωση για εξωμήτρια κύηση είναι σαφής
- Η εξωμήτρια κύηση είναι πολύ πρώιμη και το κύημα μικρό,
τότε ο Γυναικολόγος θα χορηγήσει φάρμακο σε μορφή ένεσης το οποίο θα καταστρέψει τα κύτταρα του κυήματος. Η επιτυχία της φαρμακευτικής αγωγής παρακολουθείται στενά με επαναλαμβανόμενες μετρήσεις β-hCG και υπερηχογραφήματα.
Σε περιπτώσεις όπου η διάγνωση παραμένει ασαφής ή εάν υπάρχει υποψία ρήξης της σάλπιγγας, τότε διενεργείται λαπαροσκοπική επέμβαση, τόσο για οριστικοποίηση της διάγνωσης, όσο και για αφαίρεση του κυήματος από τη σάλπιγγα.
Σε περίπτωση ρήξης της σάλπιγγας ή εσωτερικής αιμορραγίας, μπορεί να χρειαστεί λαπαροτομία, μια ανοιχτή χειρουργική επέμβαση και με μεγαλύτερη τομή.