Ο Δρ. Αναστάσιος Αραμπατζής, διαθέτει στο Ιατρείο του το υπερσύγχρονο σύστημα 4D υπερήχου με τεχνητή νοημοσύνη (Samsung V7) για την παρακολούθηση της κύησης.
Τα πλεονεκτήματα του συστήματος αυτού για τον υπερηχογραφικό έλεγχο της κύησης είναι πολλά, αλλά για τους μέλλοντες γονείς, είναι συγκλονιστική η εμπειρία να βλέπουν στην οθόνη σε 4D την ανατομία του εμβρύου σε υψηλή ανάλυση, με εξαιρετική λεπτομέρεια και ρεαλιστική αντίληψη βάθους.
Το υπερηχογράφημα 4D είναι ένα 3D υπερηχογράφημα με την προστιθέμενη διάσταση του χρόνου, έτσι το έμβρυο φαίνεται όπως κινείται. Η απαράμιλλη ευκρίνεια και φυσικότητα τρισδιάστατων απεικονίσεων του εμβρύου (και δυνατότητα αποθήκευσης φωτογραφιών και βίντεο), ενισχύει τον δεσμό μεταξύ γονέων και εμβρύου.
Επιγραμματικά σημειώνουμε ότι το συγκεκριμένο σύστημα υπερήχων παρέχει σημαντική βοήθεια ακόμη και στις πιο περίπλοκες εξετάσεις. Εκτελεί αυτόματα (A.I) μετρήσεις: Μετρά αυτόματα το μέγεθος και το σχήμα της μήτρας βοηθώντας στον εντοπισμό ανωμαλιών της, παρέχει αυτόματη ταξινόμηση των εικόνων υπερήχων και σχολιασμό των δομών, δίνει σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την ανάπτυξη της εμβρυϊκής καρδιάς, προσφέρει μετρήσεις για τους βασικούς δείκτες του εμβρυϊκού εγκεφάλου, δίνει γρήγορη και ακριβή μέτρηση του βάρους του εμβρύου και βοηθά στη λήψη έγκαιρων αποφάσεων για τον τοκετό.
Τι βλέπουμε με το υπερηχογράφημα κύησης Β΄ επιπέδου
Ο έλεγχος πραγματοποιείται μεταξύ 18ης – 24ης εβδομάδας κύησης και είναι η εξέταση που παρέχει πλήρεις ανατομικές πληροφορίες για τον έλεγχο του εμβρύου και την ομαλή πορεία της κύησης. Αποτελεί μία ανώδυνη εξέταση και δεν φέρει κανένα κίνδυνο για την εγκυμονούσα ή το έμβρυο.
Με το υπερηχογράφημα κύησης Β΄ Επιπέδου, γίνεται λεπτομερής εξέταση του εμβρύου και ανιχνεύονται τυχόν ανατομικές ανωμαλίες, ενώ με το σύστημα τεχνητής νοημοσύνης, όλα τα δεδομένα εισάγονται σε ένα πρόγραμμα που δίνει πληροφορίες ακριβείας.
Η εξέταση διαρκεί περίπου μία ώρα. Ελέγχονται:
Εξετάζονται λεπτομερώς όλα τα όργανα και τα συστήματα του εμβρύου:
Ελέγχονται αναλυτικά το καρδιαγγειακό, γαστρεντερικό, ουροποιητικό, σκελετικό, νευρολογικό σύστημα. Ο έλεγχος αυτός αφορά αποκλειστικά στην ανατομία και όχι τη λειτουργία των διαφόρων οργάνων. Συνήθως όμως η φυσιολογική ανατομία συνεπάγεται και φυσιολογική λειτουργία. Ειδικότερα:
Γίνονται μετρήσεις και έλεγχος της ανατομικής ακεραιότητας των περισσοτέρων οργάνων και μελών του σώματος του εμβρύου όπως της κεφαλής (σχήμα, μετρήσεις, οστεοποίηση κλπ), του εγκεφάλου (μετρήσεις και ανατομικός έλεγχος εγκεφαλικών δομών), του προσώπου (μετρήσεις και ανατομικός έλεγχος ρινός, χειλέων, άνω και κάτω γνάθου, γλώσσας, οφθαλμών κλπ), του τραχήλου και του δέρματος (μέτρηση αυχενικής πτυχής και έλεγχος ανατομικής ακεραιότητας τραχήλου και δέρματος), των πνευμόνων και της καρδιάς (έλεγχος της ακεραιότητας των 4 κοιλοτήτων, της έκφυσης και της πορείας των μεγάλων αγγείων και των πνευμόνων), των άνω και κάτω άκρων (έλεγχος του μεγέθους και της οστεοποίησης των μακρών οστών, των πελμάτων των χεριών και των δακτύλων), των κοιλιακών τοιχωμάτων και της πρόσφυσης του ομφάλιου λώρου, των νεφρών και της ουροδόχου κύστεως, του στομάχου και του γαστρεντερικού συστήματος και της σπονδυλικής στήλης.
Ελέγχονται ακόμη 9 δείκτες για να εντοπιστούν τυχόν συγγενείς ανωμαλίες. Κάποιες από τις συγγενείς ανωμαλίες διορθώνονται μετά τη γέννηση του νεογνού. Τέτοιες είναι: Η διαφραγματοκήλη, η ομφαλοκήλη, η αναστροφή των μεγάλων αγγείων της καρδιάς, τα μεσοκολπικά και μεσοκοιλιακά ελλείμματα, η πολυδακτυλία – συνδακτυλία, στρεβλοποδία, υπερηχογενές έντερό, απόφραξη του ουρητήρα, το λαγώχειλο – λυκόστομα. Ελέγχονται και διακρίνονται και σοβαρές δυσπλασίες που μπορεί να οδηγήσουν στην απώλεια του εμβρύου, αν και υπάρχουν δυσπλασίες που εμφανίζονται μετά την 24η εβδομάδα κύησης. Τότε πρέπει να συνεχιστεί ο προγεννητικός έλεγχος με την επεμβατική διαδικασία της αμνιοπαρακέντησης για να επιβεβαιωθεί ή να αποκλειστεί η πιθανότητα αυτή. Η διαγνωστική αξία των υπερήχων για μεγάλες συγγενείς ανωμαλίες φθάνει το 80% και για μικρές το 45%.
Άλλα στοιχεία ελέγχου:
- Ελέγχεται η θέση, το μέγεθος και τη δομή του πλακούντα ο οποίος είναι ζωτικής σημασίας για την ανάπτυξη του εμβρύου.
- Γίνεται μέτρηση της ποσότητας του αμνιακού υγρού, το οποίο περιβάλλει και προστατεύει το έμβρυο.
- Γίνεται εκτίμηση του μήκους και της διαστολής του τραχήλου της μήτρας, που δίνουν στοιχεία ως προς τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.
- Με τη μέθοδο Doppler, ελέγχεται η ροή του αίματος στις μητριαίες αρτηρίες, για να εκτιμηθεί ο κίνδυνος προεκλαμψίας ή υπολειπόμενης ανάπτυξης του εμβρύου.
Επιπλέον, το υπερηχογράφημα Β΄ επιπέδου, βλέπουμε το φύλο του εμβρύου.